Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HirdetésTetszik a blog?


Szponzorált linkek

RSS 2.0 feed

Utolsó kommentek

RSS 2.0 Feed

Támogatók:

Közérdekű információk

Adatvédelmi irányelvek

Elérhetőségem: parduclany84 (kukac) gmail.comEsemény utáni tabletta ára, hatása, hol kapható. Rigesoft, Escapelle, EsmyaTM, EllaOne

2011.01.18. 06:39 | Párduclány | 112 komment

Két dolog van az életben, amiért egy nő bármit megtenne.
1: Ha gyereket szeretne.
2: Ha nem szeretne gyereket.

Most a sorrendtől eltérően a másodikról szeretnék beszélgetni Veletek, ennek a pontnak is a sokak által elítélt változatáról, a sürgősségi fogamzásgátlásról.

Egyet le kell szögeznem! Nem csak felelőtlen emberek köthetnek ki vasárnap éjszaka a nőgyógyászat sürgősségi ügyeletén. Bárkivel előfordulhat, hogy egy heves, átvirgonckodott éjszaka végén elszakad az óvszer. Mi tévők legyünk ilyenkor?

A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba!

A megoldásról és a hatásmechanizmusokról délután fogok írni. Addig is legyetek türelemmel. Hamarosan hatásmechanizmussal, százalékokkal és esélyekkel jelentkezem. Bizton állíthatom, hogy Magyarország legátfogóbb leírása lesz itt az esemény utáni fogamzásgátlás témakörben.

Update, eljött a délután.

FONTOS! Nem vagyok a téma hivatásos szakértője. Bármit, amit itt olvasol fogadd kétkedve, és pontos információért azonnal fordulj nőgyógyászodhoz. A Neten bárki bármit írhat. Vedd úgy, hogy most az én személyes álláspontob következik az esemény utáni tablettákról, és a fogamzásgátlás eme módjáról.

Akkor vágjunk hát bele.

Első körben olvasd el a megtermékenyülésről írt bejegyzésemet ide kattintva:

fogyasztoszer.blog.hu/2011/01/18/a_megtermekenyules_folyamata_petesejt_ovulacio_homerozes_follicularis_es_lutealis_fazis

A lustábbaknak foglaljuk össze:

-A megtermékenyülés az ovuláció (beérett petesejt leválása) után MAXIMUM 24 óráig lehetséges.

-A spermium 5-7 napig él

-A megtermékenyített petesejt az esetek 25-30 százalékában tud beágyzódni.

-28 napos ciklus esetén egy nő 7-8 napig van kitéve a teherbe esés veszélyének. Hogy melyik ez a 7-8 nap, az egy átlag nő számára bizonytalan.

-Ha tudod mikor ovulálsz, akkor nincsen semmi gond. Ne szexelj védekezés nélkül az ovuláció előtti 7 napban, és 1 napig az ovuláció után sem. Ha nem tudod mikor van az ovuláció (pontosan nagyon kevesen tudják, csak az LH luteinizáló hormon segítségével határozható meg), akkor VÉDEKEZZ!

Mit csinál az esemény utáni tabletta, hatásmechanizmus:

A korszerű esemény utáni tabletták Levonorgestrel (levonorgesztrel) hatóanyagot tartalmaznak. Vagy 1-et kell belőlük bevenni (például Escapelle), ezek 1,5mg Levonorgestrel-t tartalmaznak, vagy 2-őt (2x 0,75mg hormon, pl. Rigesoft), az egyiket 12 órával a másik után, esetleg egyszerre.
A legújabb kutatások alapján az egyadagos tabletták ugyanolyan hatékonyak, mint a 2x0,75mg kiszerelésűek. Új hatóanyag az Ulipristal Acetát, ezt tartalmazza az EllaOne, illetve az EsmyaTM. Ezek hatásmechanizmusa szinte teljesen megegyezik a Levonorgestroléval.

A Levonorgestrel megakadályozza a luteinizáló hormon (LH) koncentrációjának növekedését a szervezetben, ezzel meggátolja (illetve késlelteti) az ovulációt. Bevétel után gyorsan nő a hatóanyag koncentrációja a vérben, így a tabletta gyorsan hat. Akár 12 órával az ovuláció bekövetkezte előtt is képes meggátolni azt. EZÉRT FONTOS, HOGY A BEVÉTELÉT MINÉL GYORSABBAN TEGYÜK MEG A VÉDEKEZÉS NÉLKÜLI AKTUS UTÁN! A tájékoztató szerint erre 72 óránk van. Az esélyek folyamatosan csökkennek (megfordítva a teherbe esés esélye folyamatosan nő). A legbiztosabb, ha 24 órán belül vesszük be. A WHO legfrissebb kutatásai alapján a levonorgestrel akár 5 nap (120 óra) után is hatásos lehet. Ne feledjük, ha nincs ovuláció, akkor nincs terhesség!

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha az ovuláció után sikerül bevenni a tablettát. Véleményem szerint ekkor kezdjünk el fohászkodni a Jóistenhez.  Valamint gondoljunk arra, hogy a legritkább esetben tudjuk biztosan az ovulációnk időpontját. Miért is kell az Ima?

A Levonorgestrel az ovulációt előzi meg. Védekezés nélküli közösülés esetén a spermium 5-7 napig él a női testben. Ha ezen idő alatt nincs ovuláció, akkor nincs terhesség, azaz kifejti a hatását a tabletta. Tehát ha a csillagok együtállása miatt olyan szerencsétlenség ér bennünket, hogy közösülünk (védekezés nélkül), majd ovulálunk, és csak eztán vesszük be a tablettát, akkor tényleg csak az ima segít (meg a statisztika: A megtermékenyült petesejtek mindössze 25-30 százaléka tud beágyazódni.) Ne feledjük, ovuláció után a petesejt csak maximum 24 óráig életképes, tehát a fentebb vázolt esetre igen kicsi az esély!

És itt egy ellentmondás következik: A levonorgestrel tartalmú gyógyszerek tájékoztatójában az szerepel, hogy a hatás többrétű:

-ovuláció meggátlása (ez igazolt, szinte biztosan megvalósuló hatás)
-spermiumok mozgásának meggátlása (megakadályozza a már kijutott petesejt megtermékenyülését...)
-a megtermékenyített petesejt beágyazódásának gátlása

Sajnos az utolsó kettő hatás csak az elméletben működik nagyon jól. A PUBMED (orvosi publikációk gyüjteménye) szakoldalon több olyan kutatási eredmény található, mely ezt a két hatást cáfolja -kérés esetén van link! -
 

A betegtájékoztatókban általában az áll, hogy a hatás 82-87 százalékos. Ez azt jelenti, hogy az egyébként teherbe eső nők ennyi százaléka nem fog teherbe esni. GYAKORLATILAG 95-98% az esély arra, hogy a tabletta bevételét nem követi terhesség! (értjük ugye? Tabletta nélkül is maximum csak a nők 10-15 százaléka esett volna teherbe!)

FIGYELEM, saját vélemény következik! Szerintem a 13-18%-os hiba az ovuláció után történt tabletta bevételéből következett be.

(Egy PUBMEDEN megjelent kutatás részletei: 99 nő bevonásával tesztelték a levonrgestrel hatóanyagot. Az ovuláció előtt 5,4,3,2 nappal történt védekezés nélküli közösülés 34 nő esetében fordult elő. Ezek után 24 órával bevett levonorgestrel tabletta esetén 0 terhesség történt, pedig 4-et vártak a számítások alapján. Az ovuláció előtt 1 nappal, illetve az ovuláció napján történt védekezés nélküli közösülés, majd 1 napra rá tabletta bevétel 17 nőt érintett. 4 terhességet vártak, ebből 3 bekövetkezett! - SZÁMOMRA EZ A LEVONORGESTREL TABLETTA OVULÁCIÓ UTÁN TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁSÁNAK HATÁSTALANSÁGÁT BIZONYÍTJA!) forrás angolul: pubmed

Tévhitek:
-Az esemény utáni tabletta nem abortusz tabletta - már bekövetkezett terhességet megszakítani nem tud!

-Az esemény utáni tabletta nem károsítja a magzatot. Ha bekövetkezik a terhesség, akkor az abortusz orvosilag még nem lesz indokolt az esemény utáni tabletta használata miatt.

-Az eset utáni tabletta nem 100%-os hatású

-Nem minden megtermékenyülést követ terhesség! A megtermékenyült petesejt csak 30%-os valószínűséggel tud beágyazódni a méh nyálkahártyájába. A többi petesejt természetes abortusz áldozata lesz. (Lombikbébi esetén is itt bukik legtöbbször el a dolog.)

Fontos tudnivalók:

-Az eset utáni tabletta több márkanéven kapható, Levonorgestrel illetve Ulipristal Acetat hatóanyaggal. MINDEGYIK CSAK ORVOSI RENDELVÉNYRE KAPHATÓ! Feliratható 16 éves kor feletti nőknek (lányoknak). Baj esetén nőgyógyászhoz fordulj vagy ügyeletes nőgyógyászhoz menj.

-Az esemény utáni tabletta ára 4.500 és 8.000 forint között mozog. Természetesen az ár  függ attól, hogy Escapelle (Richter), Rigesoft (szintén Richter) vagy a drágább és újabb Ulipristal tartalmú EllaOne vagy EsmyaTM a kiválasztott (természetesen az orvos által kiválasztott) gyógyszer.

-megbízhatóság: Ezek a gyógyszerek általában 8 nőből, akik egyébként teherbe estek volna 7 nőnél hatásosak (mint fentebb írom, nagyon fontos az időzítés!)

-siessünk a bevétellel, és előzzük meg az ovulációt!

Mellékhatások:
ezek leírására most nincs időm, holnap pótolom az elmaradást

Kérdés, kiegészítés kommentben jöhet, sőt el is várom! Alakítsuk tovább a témát, beszélgessünk róla!

mást sem kérek, csak egy lájkot :) (amennyiben Facebook tag vagy)


A tetszik gombbal a blogot, a megosztással az adott bejegyzést lájkolod!

Címkék: sürgősségi fogamzásgátlás hol eset utáni tabletta esemény utáni tabletta 72 órás tabletta ha az óvszer elszakad védekezés nélküli szex escapelle rigesoft esmyatm ellaone ulipristal acetat levonorgestrel abortusz tabletta pubmed levonorgesztrel

A bejegyzés trackback címe:

http://fogyasztoszer.blog.hu/api/trackback/id/tr712592085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Ancsikó 2011.04.08. 08:33:01

@Párduclány:
Rigesoftot kértem, mert erről olvastam korábban.. A doki nem igazán mondott semmit, kérdeztem, hogy van-e jobb vagy más tabletta ( az ügyeleten írattam fel) - de a doki elég fura volt, szinte rám sem bagózott, vagy ilyen a stílusa vagy marhára lenézően viselkedett..
Te melyiket ajánlanád? Arra gondoltam, íratok fel az orvosommal, ha netalán mégegyszer az életben ilyen baklövést követnék el legyen nálam és ne kelljen senkinek "könyörögni" érte..
Eddíg nem volt ilyen problémám, mert csak nemrég (2 hónapja) hagytam abba a fogamzásgátlót, és mivel csak jövőre szeretnék kisbabát addíg nem árt ha bebiztosítom magam.. Bár gondolom ez a tabletta most adott egy "pofont" a szervezetemnek, pedig épp azért hagytam abba a gyógyszert mert káros - hát most lehet visszapótoltam az elmúlt két havi adagot :) (anyagilag mindenképp).

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.04.09. 09:12:21

Kedves Ancsikó!

Ne idegeskedj, mert te mindent megtettél, időben orvoshoz fordultál, és időben bevetted a tablettát.

Gyakorlatilag két féle hatóanyag tartalmú gyógyszer létezik. Te a Levonorgestrel -t tartalmazó tablettát kaptad.

A Rigesoft annyiban tér el az újabb Escapelle szertől, hogy két tablettában tartalmazza a dózist. A legújabb kutatások kimutatták, hogy az egyben bevett dupla dózis is pont annyira hatásos, mint a 12 órás csúsztatással bevett két tabletta, de legalább nem lehet elfelejteni a második beszedését.

Az EllaOne és a többi Ulipristal tartalmú gyógyszer sokkal korszerűbb, de hazánkban még nem elterjedt, csak néhány hónapja forgalmazzák. Szerintem a legtöbb orvos nem is ismeri. Majd írni fogok külön erről a gyógyszerről is.

Várom majd a tájékoztatásod! Addig is fel a fejjel!

Ancsikó 2011.04.11. 09:08:12

@Párduclány:
Vasárnap reggelre jó erőteljesen megjött a menstruációm, szóval gondolom akkor mostmár nem kell tesztet vennem..
(Pedig még lett volna majdnem 10 nap.. -ez a gyógyszer mellékhatása lenne?)
Mindenesetre ez most nekem jó jel..

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.04.13. 08:36:56

@Ancsikó: Ez 99%, hogy az, amire gondolsz. És valóban az esemény utáni tabletta "mellékhatása".

A biztonság kedvéért vegyél egy tesztet, és 10 nap múlva csináltasd meg. Néhány száz forintba kerül, annyit bőven megér a dolog.

Mindenképpen megnyugodhatsz, innen már nagyon kicsi a baj esélye. (szinte 0)

Legközelebb légy óvatos!

Ancsikó 2011.04.13. 09:15:58

@Párduclány:
Így lesz, és köszönöm!

Mokus-Mama 2011.05.18. 16:36:02

@Párduclány: Szia! Igazából tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy milyen hülyeséget csináltam, de muszáj leírnom. A ciklus 10. napján volt egy védekezés nélküli aktusom, utána kb 48 óra múlva bevettem egy szem EllaOne-t. Majd a ciklus 19. napján kiszakadt az óvszer. Pech! Most vagyok a 24. napon, várom a mensimet. 3 hónapja hagytam abba a gyógyszert, egyszer megjött 38 napra, utána 29, legutóbb 25 napra. Tehát nincs túl sok viszonyítási alapom. Most úgy érzem, hogy meg fog jönni, ráadásul gyötör a PMS! Szerinted??? Tesztelni még korán van, úgy gondolom...

Hannnah 2011.05.30. 11:27:51

Nos íme az én történetem. Az utolsó menstruációmtól számítva 14 vagy 15. napra feküdtem le a párommal, szokás szerint óvszerrel védekeztünk. Utólag vettük azonban csak észre, hogy elszakadt a gumi...Másnap mentünk esemény utáni tablettáért, amit pont 24 órán belül be is vettem. A menszeszem azóta se jött meg és jelenleg itt állok három pozitív terhességi teszttel az érettségi előtt, pedig sose voltam felelőtlen lány, aki fűvel-fával összefekszik védekezés nélkül. Hamarosan megyek nőgyógyászhoz, de már nem is azon izgulok terhes vagyok-e, hanem válaszokat akarok, hogy miért történt ez az egész és, ha tényleg igaz, hogy a petesejt beágyazódását nem akadályozza meg a tabletta, akkor erről miért nem szól egy tájékoztató sem. Egyszerre vagyok ideges, csalódott, dühös és leírhatatlan érzés, hogy ez az egész addig nem fog nyugodni hagyni, amíg vége nem szakad. Hatalmas teher nehezedik rám, mert, ha egyszer gyereket szeretnék, akkor megfelelő egzisztenciát szeretnék neki biztosítani és mindent megadni neki, de ebben a helyzetben ez nem így történne, bár a párom és anyukám is támogat. Nem érzem magam késznek erre az egészre és bármennyire is nehéz, de úgy érzem az abortusz lesz a megfelelő döntés. Tudom, hogy sokan szeretnének gyereket örökbefogadni, de ha én már egyszer kihordanék és megszülnék egy gyereket az érzelmi kötelék miatt képtelen lennék másnak átadni...Lehet, hogy sokan elítélnek a döntésem miatt és lehet, hogy életem végéig furdalni fog a lelkiismeret, de minden nap ezzel a tudattal ébredek és fekszem le. Nem tudok enni, élni és levegőt venni, amíg vége nem lesz ennek a rémálomnak.

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.06.02. 07:45:34

Nagyon sajnálom, ami Veled történt. Sajnos az általam írt kutatások magyar nyelven nem hozzáférhetőek, így van egy olyan sanda gyanúm, hogy az orvos sem ismeri őket.

Ebből kifolyólag valószínűen a magyar nőgyógyászok jelentős része él abban a tudatban. hogy az esemény utáni tabletta 94 %-os védelmet nyújt. Ami igaz is, ha en block szemléljük az esetszámot, de máris változik a helyzet, ha a petesejt érésével is számolunk.

Sajnos a te példád tökéletesen alátámasztja az általam belinkelt kutatás eredményét.

Egy dologgal tudlak nyugtatni (tisztában vagyok vele, hogy nem sokat fog érni):
Te minden tőled telhetőt megtettél. Jelenleg itt tart a tudomány, és a te helyzetedre (peteérés környékén történő baleset) nincsen hathatós megoldás.

backstage.live 2011.06.05. 22:50:04

Sziasztok. Kutatok már pár órája, most olvastam végig ezt a posztot. Eddig ez a legnormálisabb, és legérthetőbb.. Sajnos most Én is bajban vagyok, nem is kicsiben. Ma feküdtem le a barátnőmmel. Menstruáció utáni 8.nap. Gumi szakadt, azonnal abbahagytuk, de ezután rögtön orgazmusom volt. Félő, hogy ami a barátnőm hüvelyéből "kifojt", nem hüvelyváladék. Eddig kimostuk, alapos fürdés. Most pedig itt járok, és tanácstalan vagyok. Nem tudom, hogy a víz igazából mennyit segít, segít-e egyáltalán.. Kérlek valami ötletet..

Drybaba 2011.06.07. 00:50:04

Sziasztok. Nagyon gàzos helyzetbe kerültem és nem tudom mit tegyek. Mult honapban 14-én megtörtént a baj és be kellett vennem egy tablettàt. És ma megint megtörtént a baj..mostanàban ràm jàr a rud.. Pillanatnyilag nem tudok orvossal beszélni. Mindenképpen szeretném tudni, hogy be kell-e vennem egy ujjat vagy sem vagy most mivan..kérlek minnél hamarabb irjon valaki..

Hannnah 2011.06.07. 20:36:05

@Drybaba:

Az előző gyógyszer ilyen esetben már nem hatásos, muszáj újat bevenned még, ha meg is terheli a szervezeted a nagy hormontartalom. Gondolj bele melyik jobb, elmenni feliratni egy tabit, amit csak beveszel vagy terhesnek lenni.

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.06.07. 22:42:48

@backstage.live:

Már kicsit későn írok, de azonnal go to orvos.
A menstruáció utáni 8. nap az durván a ciklus 13. 14. napja.

A ciklus az erős vérzés kezdetén kezdődik. Ebből kifolyólag ez nagyon közel lesz a peteéréshez..
Drukkolj, hogy működjön a természetes szelekció.
(Megtermékenyülés átlagos esélye egy adott ciklus legmegfelelőbb időszakában: 20-25%)

Végül írattatok fel tablettát? Ha igen, akkor Rigesoft, Escapelle vagy Esyma, esetleg Ella One lett?

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.06.07. 22:44:55

@Drybaba:
Be kell venni. Minél hamarabb, annál nagyobb eséllyel előzöd be a peteérést.

Orvos mindenütt van. Külföldön, belföldön, faluban, városban egyaránt!

Bár nem tudjuk, hogy nálad mikor esedékes a peteérés.

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.06.07. 22:47:48

@Hannnah: Így igaz!

Véleményem szerint, ha nem is használ bizonyos esetekben, akkor is be kell venni.

Különben örökké ott fog motoszkálni az emberben, hogy mi lett volna, ha....

backstage.live 2011.06.11. 11:46:23

@Párduclány: Escapelle lett, aktus utáni 2. napon vette be. Remélem nem lesz semmi gond..

Arwen80 2011.08.21. 12:23:45

@Párduclány:

Röviden leírom, h mi történt, örülnék, ha mielőbb kaphatnék választ.

Hétfőn kezdtem el a fogamzásgátlót szedni (amúgy kb. 10 éve szedem szünet nélkül), de szombaton este vettem észre, h a csütörtökit kihagytam. Mivel péntek este-reggel voltunk együtt a barátommal, picit bepánikoltam, hogy volt-e akkor védettség?! Ügyeletes nőgyógyász felírta az ellaOne-t, be is vettem, biztos, ami biztos alapon. Kérdésem arra vonatkozik, hogy, ha szedem tovább (az orvos javaslatára) a normál fogamzásgátlómat, akkor a védettségem megmarad-e, vagy egyéb alternatív módon is muszáj védekeznem a következő menstruációmig?

előre is nagyon köszi a válaszokat!

Arwen80 2011.08.21. 12:27:40

hja, és a péntek-szombat nem maradt ki (a mai sem fog).

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.08.22. 22:11:30

@Arwen80: Szerintem az első ciklusodik biztos ami biztos alapon védekezzetek más módon is. Egyébiránt pedig mást nem tehetsz. Te minden tőled telhetőt elkövettél az eset után, így meg kell nyugodnod!

Arwen80 2011.08.26. 20:36:47

Köszönöm a támogatást. :) Egyébként pedig az jutott eszembe, hogy mivel lassan 10 éve szedek fogamzásgátlót (plusz az eseményutáni tabletta hatása), ezért úgy vélem azért ahhoz kell minimum egy hónap (de inkább több), hogy a szervezetemből kiürüljön a hormon, valamint, hogy befogadóképessé váljon egy terhességre... (nőgyógyász azt mondta, hogy most nagyon bebiztosítottam magam)...de te mit gondolsz? (csak mert nekünk ez az alternatív védekezési mód nem igazán fekszik, ráadásul távkapcsolatban élünk és most van itthon, de ez már tényleg nem tartozik szorosan a tárgyhoz, elnézést érte).

köszi

Cédruska 2011.08.27. 12:31:27

Sziasztok, szia Párduclány,

sokat segített a megtermékenyülés folyamata is és az esemény utáni tablettáról szóló összefoglaló.
Előzetesben annyit, hogy az én ciklusom rövidebb az átlagnál, tehát soha nem 28nap, hanem 24-26, tehát mondhatjuk, h 25átlagosan. Így nehéz kiszámolnom az ovulációmat, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján (+jelzi a köztes fájdalom is :)) 10-11.nap környékén van peteérésem. A mostani ovulációm 29-30-án lehetséges, persze ez sem biztos..
25-én voltam együtt a párommal védekezés nélkül,
de valamennyire nyugodt voltam, mert úgy tudtam, hogy a spermium "termékenyítőképessége" 2nap, annak ellenére, hogy 5napig is él a petevezetékben.
Elmentem orvoshoz felíratni sürgősségi tablettát, Escapelle-t kaptam, be is vettem, bár előtte sokat számoltam és variáltam, hogy bevegyem-e, mert feleslegesen nem akarom terhelni a szervezetem.
Egyébként számolással és pharmatex hüvelytablettával védekezünk, eddig sikeresen :).
Mit gondoltok a pharmatexről, valamint @Párduclány, szerinted jól tettem, h bevettem?
Köszi.

Derelye 2011.08.27. 22:45:18

sziasztok
nagyon fontos lenne hogy minnél hamarabb válaszoljatok kérlek!!
A barátnőmmel mai nap folyamán együttvoltunk 15 nappal ezelőtt jött meg neki ma kb 2-3körül voltunk együtt és kiszakadt a gumi..
holnap megyünk el tablettáért és nagyon aggódom nemtudom hogy ha nemfeltétlen vagyunkbenne a 24 órában hanem mondjuk 28-29 akkor azmár nagyon befolyásolja a hatékonyságot?
mennyi esélyünk van kb arra hogy megússzuk a nem kívánt terhességet?

Cédruska 2011.08.28. 09:21:04

@Derelye:
Szerintem minél előbb menjetek el tablettáért, ne várjatok vele feleslegesen , ilyenkor minden óra számít, mert, ha jól értem, akkor pont a 15. napon voltatok együtt, ami normál esetben a peteérés környéke. Persze, ettől lehet eltérő, mert azt nem írod, hogy a barátnődnek hány napos ciklusa van.
Úgyhogy irány a nőgyógyászati ügyelet minél előbb.
Írj majd, hogy mi volt.

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.08.28. 15:30:31

@Arwen80: Erre csupán annyit mondanék, hogy van egy olyan barátnőm, aki 14 éves(!) fogamzásgátló szedés után az első(!) hónapban teherbe esett.

Van olyan is, aki tökéletesen szedett tabletta mellett lett várandós (és egészséges, gyönyörű babát szült.

Tehát valószínűleg nehezebben esel teherbe ilyen hosszú gyógyszeres fogamzásgátlás után, de ugye a szervezet csodákra képes :-)

Mindenesetre tégy meg minden tőled telhetőt, akkor nincs okod aggodalomra

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.08.28. 15:37:45

@Cédruska: Szia!
Szerintem mindenképpen jól tetted, hogy bevetted az esemény utáni tablettát! Az Escapelle egy jól bevált szer, nem fog nagy terhet jelenteni a számodra (egy abortusz sokkal rosszabb lenne...)

A legfrissebb kutatási eredmények alapján a spermium akár 7 napig is nemző képes!

A pharmatex egy erős spermaölő (spermicid ) koncentrátum, benzalkónium–klorid az alap hatóanyag. Jobb (sokkal), mint a semmi, de közel sem nyújt 100%-os védelmet!

Stabil a ciklusaid hossza? amennyiben igen, akkor jól körülhatárolható időpillanatban ovulálsz. Ebben az esetben a pharmatex és a naptár kielégítő védelmet nyújthat. Persze ne feledkezz meg a spermium akár 7 napos életciklusáról sem!

Miért nem fogamzásgátló tabletta??? (Ha nem túl indiszkrét a kérdés)

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.08.28. 15:49:04

@Derelye: Igen, igen, Cédruska jól mondja. Nektek különösen fontos, hogy megelőzzétek az ovulációt! Azonnal rohanjatok az orvoshoz!!!
(KOMOLYAN!!!)

Ha olvastátok a bejegyzést, akkor tudjátok, hogy miért írom ezt.

Derelye 2011.08.28. 15:57:17

ma délután voltunk orvosnál kb 24 órára rá escapelle tablettát kaptunk de egyszerűen hihetetlen magyarországon az orvoslás másfél órát kellett várnunk amíg egyáltalán aztmondták hogy hívnak egy orvosta nővéreknek szóltunk hogy szeretnék receptet feliratni aztmondták várjunk majd elkezdtek beszélgetni ezt azért nagyon durvának tartom...
elvileg mostmár megtettünk mindent 2-3 hét múlva ha csinálunk egy terhességi tesztet az már reális eredményt mutat tudtommal.
Igazán jóérzés viszont hogy vannak még segítőkész emberek és ilyen blogok ahol igenis sok fontos dolgot tanulhat az ember!:)

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.08.28. 16:07:24

Fogd fel úgy, hogy minden tőletek telhetőt megtettetek. Védekeztetek, megtörtént a baj, utána pedig rohantatok az orvoshoz.

NEM felelőtlen fiatalok vagytok, akik védekezés nélkül csináltok minden félét.

Innentől kezdve a lelkiismeretetek teljesen nyugodt lehet! Komolyan!

És köszönöm az elismerést :-D
Jól esik ezeket a sorokat olvasni (még akkor is, ha a téma nem a legnyugodtabb...)

mariann70 2011.08.28. 17:57:36

szia párduclány..a következö lenne a kérdésem,h mit tudsz arról h az orvos ad injekciot a rendelöbe ?ugyanis nekem jelenleg nincs pénzem gyógyszerre,és kb 24 órája viszont történt 1 védekezés nélküli aktus..köszi a választ:)

Cédruska 2011.08.28. 18:26:58

@Párduclány:
igen, a ciklusaim hossza stabil, 25-26nap, ritkán 27, tehát szinte pontosan meg tudom határozni az ovulációmat. Ehhez még segítség számomra a peteéréskor érzett fájdalom az oldalamban, így akár napra pontosan meg tudom mondani, h mikor van az ovulációm. Ma vagy holnap kellene lennie a peteérésnek, de 2nappal ezelőtt bevettem az escapelle-t, elvileg megelőztem vele. Viszont ma délután jelentkezett a tompa fájdalom a petefészkem környékén. Úgy tudom (és Te is ezt írtad a blogban), az esemény utáni tabletta meggátolja az ovulációt. Akkor mi lehet ez a fájdalom?
Fogamzásgátló tablettát sokáig szedtem, nem volt vele semmi problémám, de aztán abbahagytam más fogamzásgátló módszert keresve. A saját testem működésének ismerése segítséget nyújtott ahhoz, hogy a naptár módszert és spermaölő készítményt használjunk. A pár nappal ezelőtti esetemnél az volt a gond, hogy védekezés nélkül történt, ezért kellett az esemény utáni tabletta. De az utóbbi időben komolyan elgondolkodtam újra a tablettán, mert a hüvelytabletta használata kissé "agyoncsapja" a hangulatot, ha érted mire gondolok (bocs, ez nem tartozott szorosan a tárgyhoz).

Derelye 2011.08.28. 19:28:48

Ha nem probléma lenne még egy kérdésem:)
Ha a párom bevette már a tablettát de mellékhatásoknak abszolút nincs jele és eddig ugy 4 órája vette be akkor az jelent akármit is?
Mert pl a tájékoztatón írtak a mellékhatásokról meg olvastam is és a tájékoztatón azis rajtavolt hogy nemszabad hányi 3 órán belül ebből következtetem hogy már ilyenkor is jelentkeznek mellékhatások..
termésetesen csak örülök ha nincs fájdalma hányingere stb a barátnőmnek csak kicsit félek hogy ez valami rosszat jelenthet mert erről eddig nem olvastam sehol
előre is köszönöm a választ:)

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.08.29. 20:24:09

@mariann70: Szerintem a TB nem támogatja az esemény utáni fogamzásgátlást.

Szóval ingyen nem kapsz semmit. Én injekcióról még nem hallottam.

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.08.29. 20:28:28

@Cédruska:

Erre egzakt módon nem tudok válaszolni.
(Mármint, hogy leválik-e a petesejt az Escapelle esemény utáni tabletta után).

Sejtésem szerintem attól még távozni kell a szervezetedből, így le kell válnia valamikor!

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.08.29. 20:30:34

@Derelye:
Örüljetek neki, hogy nincsen mellékhatás!
(csak kis százalékban jelentkezik!)

Nincs miért aggódni. Innentől kezdve NYUGI!
(Tudom, hogy veszett fejsze nyele... Az első ciklusig úgyis aggódni fogtok mindketten.)

rododim 2011.09.13. 09:10:58

Sziasztok
Ha a menstruáció utáni 2. napon történt meg a baj, mennyi az esélye a teherbe esésnek? Drágák az esemény utáni tabletták és nőgyógyászhoz is félek elmenni... olvastam hogy van olyan terhességi teszt (GRAVI-HCG) ami már a 3. nap kimutatja a terhességet... de ha akkor venném be a az esemény utáni tablettát akkor az már késő lenne? A válaszokat előre is köszönöm

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.09.15. 20:00:51

1. Kicsi az esély, de van.
2. A te esetedben lehetne a legjobban védekezni az esemény utáni tablettával. Drága a gyógyszer. Egy gyermek felnevelése meg még drágább (egyes becslések szerint a gyerek 18 éves koráig 20-25 millió)
3. Akkor már bizony késő, mert elkezdődött a magzat fejlődése (megtörtént a beágyazódás).

Pancsy25 2011.09.16. 22:47:33

Sziasztok!
Hát én a párommal előző héten szombaton voltam együtt a menses után már 1-2 nappal, és hát velem is megtörtént....kiszakadt a gumi.Teljesen be voltam pánikolva. De gyorsan cselekedtünk az aktus után rögtön az ügyeletre mentem ahol felírattam az Escapelle tablettát, így az aktus után 4 órára sikerült is bevennem.
Nagyon reménykedem, hogy nem leszek terhes ugyan is pont menses után történt meg a dolog, meg időben is cselekedtem.. legalább is nagyon remélem. Valamint olvastam a betegtájékoztatón, hogy mellékhatásként előfordulhat vérzés,ami nálam meg is történt a nap folyamán. Ez mit jelent? Normális? Ez már jelezheti azt, hogy nem vagyok terhes? És mikor várható elvileg a mensesem, mert ez most igen csak úgy tűnik, hogy az mert elég erős a vérzés? :S A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm

Clau13 2011.09.18. 01:08:02

Sziasztok! Az lenne a történet tömören hogy mindössze 3 alkalommal voltam barátommal, a 3 alkalommal(6 napja) a gumi kiszakadt, de másnap megjött a menstruációm. Mennyire valószinű a teherbeesés? Félek de nagyon :(

secretpbman 2011.09.19. 09:31:30

Sziasztok!
A párommal péntek éjjel (09.16-17) együtt voltunk, védekeztünk. Az első együttlétet követően, megmosakodtam (nem fürödtem), majd talán 1 óra múlva, újra szeretkezni kezdtünk, - a párom igen ellenállhatatlan és aktív és eléggé el nem ítélhető módon belemelegedtünk ...- az aktus elején viszont nem védekeztünk. Így voltunk együtt, kb 2-3 percig, de mivel rendesen betojtam, -illetve folyamatosan mondtam, hogy álljunk meg- felhúztuk a gumit. Ejakuláció nem történt, de az előzmények tekintetében félek, hogy nagy hülyeséget csináltunk. Most hétfő reggel van. Szerintetek ér még valamit egy esemény utáni gyógyszer beszedése, csak hogy megnyugodjunk. Ha igen, melyik legyen az? NAgyon köszönöm a válaszotokat!

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.09.19. 20:25:58

@Pancsy25: Vérzés teljesen normális. Elképzelhető, hogy ez még nem a ciklus. Menses után 1-2 nappal az a ciklus 6-8. napja. Egy átlagos ciklus esetén még jóval az ovuláció előtt. (De ha nem vettél volna be esemény utáni tablettát, akkor esetleg lehetett volna baj... A spermium sokáig él...)

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.09.19. 20:27:28

@Clau13:
Szinte kizárt a terhesség a 27.28. napon

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.09.19. 20:30:23

@secretpbman:
Induljunk ki abból, hogy jutott spermium a hüvelybe (ennek esélye a te esetedben hmm... alacsony. Biztosan alacsonyabb, mint ha direkt módon jutott volna be az anyag.)

De mégis. Induljunk ki abból, hogy jutott be. Ekkor csak azon múlik a dolog, hogy a ciklusod hanyadik napján voltál az esetkor. Én a biztonság kedvéért elmennék az orvoshoz...

secretpbman 2011.09.19. 20:37:14

@Párduclány:
Köszi!
Délelőtt voltunk egy dokinál a Péterfyben (nagyon bunkó volt...) Felírt egy EllaOne-t, amit be is be is szedett a párom. Elég sokat filózott rajta, mert tart a hosszútávú negatív hatásoktól. Meggyőztük egymást, hogy legalább így tényleg megtettünk mindent, amit ilyenkor csak megtehet az ember... Esetleg tudod, hogy az esetleges mellékhatások mikor jelentkezhetnek? (8 órája vette be)

secretpbman 2011.09.19. 20:48:01

@Párduclány:
Most esik közben le, te most azt hiszed én lány vagyok, de nem fordítva!!!! :-)
Szóval én vagyok a férfi, a "párom" a nő!
Egyébként pont a peteérés időpontjában lehet (azt hiszem a 14. napon.)

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.09.20. 13:51:12

@secretpbman: Igen, azt hittem, de a lényegen ez nem változtat. a man-ből következtethettem volna :)

Ilyen szempontból a legrizikósabb időben történt a dolog. A mellékhatások a bevételt követő 1-2 órán belül jelentkeznek (jelentkeztek volna).

A távlati mellékhatásoktól nem kell tartani. Legrosszabb esetben 1-2 hónapra felborítja a menstruációs ciklust.

Jó, hogy EllaOne -t kapott a párod. A "rizikós" időszakban hatásosabb, mint az Escapelle.

Clau13 2011.09.21. 14:07:24

Szeretném kérdezni hogy ha együtt voltam párommal, kiszakadt a gumi, és másnap megjött akkor lehetséges e a teherbeesés? Előre is köszii

kacaj hangosan 2011.09.26. 15:09:16

Halihó! Hát, én nagyon megörültem, hogy Valaki ezeket összeszedte már, mert eddig csak úgy tudtam megtalálni, ha ezer ablakot megnyitottam google-ból!...

Viszont, akkor majd írok, hogy nálam mi volt, mivel én szombaton vettem be egy Escapelle tablettát! Történt egy kis baleset. De hogy ne legyek nyugodt, az előzmények úgy néztek ki, hogy két héten keresztül pecsételő vérzéseim voltak. Barnás vér volt, nem szép tiszta piros. Mellfeszesség és ilyen tünetek nuku, nem is érzem magam terhesnek, orvosnál meg nem jártam, mert jelenleg nincs lehetőségem elmenni :/... szóval ha azt nézem, hogy eddig minden oké volt, akkor pont beleestem az ovulációba... ha meg hagyatkozom arra, hogy kétszer indult meg a vérzésem, akkor elvileg nincs gond. Az első vérzésem napja hó 5. volt... tartott 5 napot, mikoris áttértem tisztaságira, majd két nappal később úgy eláztam mint a fene. majd tartott egy hétig még. Fájdalmaim nem voltak... sosem fájtam. Mindenesetre most várom a csütörtököt, hogy tesztelhessek, és kiderüljön mi is van. Továbbra is állítom, hogy nem érzem magam terhesnek, de azért most én is parázom...Főleg, hogy olyan könnyű volt ez a szar bogyó, hogy tegnap éjjel azon merengtem, vajon lenyeltem, avagy sikeresen a a palackba kötött-e ki a tabletta? Ha valaki tud nekem valami megfigyelt hatásról beszámolni, azt nagyon megköszönném. Két napja lett elvileg lenyelve... valamit kéne már éreznem? vagy várjak okt.5.éig?

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.09.26. 20:41:28

@kacaj hangosan: A tablettától az ég világon semmit nem kell / kellene érezned!

Hogy terhesség alatt mit kell érezned, azt nem tudom. Nem voltam még terhes :-)

Mindenesetre drukkolok!
És mindenképpen várjuk a beszámolót!

kacaj hangosan 2011.09.30. 12:46:22

Na, jelentem alásan... 5. napon tesztet csináltam, negatív. Most a 6. napon megjött. Egyelőre még kezdeti fázis, de minden tünetem meg volt, ami arra mutatott, hogy megjön. Hát, remélem most megúsztam :) *sohatöbbetnemleszekrosszkislány ;) *

Az előző kérdésem amúgy a tabletta hatásaira vonatkozott :D

sidi 2011.10.16. 20:22:46

Sziasztok!

A barátnőmmel a menstruációjának 7. napján szexeltünk és nem védekeztünk. Ilyenkor mennyi lehet az esélye annak, hogy teherbe esik?

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.10.17. 20:54:25

Attól függ, hogy mennyire szabályos a párod ciklusa. Ha kicsivel korábban van peteérése, akkor van esély a terhességre!

Pancsy25 2011.10.17. 22:18:07

Kedves Párduclány!
Olyan ügyben fordulok hozzád, hogy a gyógyszer escapelle után megjött,. de azóta még mindig semmi.... A tesztet az aktus után megcsináltam rá 14 napra és negatív lett :S Ez az esemény utáni tabletta mennyire befolyásolja a ciklust? Mensest? Kezdek kissé aggódni... @Párduclány:

szonjatrk 2011.10.22. 17:24:38

Sziasztok!
A menstruációm 1. napja után 15 nappal történt a "baleset". Ezután még 12 órán belül bevettem az Escapellet. Viszont a menstruációs ciklusom nem egyforma, általában több mint 28 nap. Nagyon aggódom, hogy mi lesz most. Terhességi tesztet érdemes csinálni rá egy napra?

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.10.30. 12:49:12

sajnos valóban aggodalomra okot adó időpontban történt a baleset. Terhességi tesztet mindenképpen csináltass. Még a leggyorsabb teszt is csak a beágyazást követő 6-10 nappal tudja kimutatni a terhességet (akkor lesz elegendő HCG a szervezetedben). Várj a tabletta bevételét követően 7 napot (ez most körül van) és csinálj egy tesztet. Utána rá 5 napra csinálj egyet megint. Ha minden jól megy, akkor mindkettő negatív lesz.

kriszti5 2011.11.01. 19:02:55

Sziasztok,
a menstruációm 18. napján felelőtlenül voltunk együtt. Az aktust követő 34. órában Rigesoft tablettát vettem be , de sajnos nem volt nálam időben a második (elutaztunk, későn értünk haza). Így azt 12 óra helyett 20 órára vettem be. Semmilyen mellékhatást nem érzek. Kérdésem, hogy még így is hathatnak a tabletták?

kriszti5 2011.11.01. 19:16:41

A menstruációs ciklusom 18. napját akartam írni.

mici1982 2011.11.20. 18:07:09

Sziasztok!

A minap velem is megtörtént aminek nem kellett volna...
A lényeg: 2011. 11. 10-én a napom pecsételő vérzéssel indult, majd másnapra megjött a mensim, ami következő hét szerdáig (2011. 11. 23.) tartott. Ma hajnalban (vasárnap reggel 6 óra körül) történt meg az aktus - gumi szakadt - majd azonnal mentünk az ügyeletre, ahol felírták az ESCAPELLE nevű tablettát és kb. reggel 8 körül sikerült kiváltani és be is szedtem azonnal. Most este 6 óra van. No hányiger, vérzés sincs egyenlőre. Az asszisztens hölgynek az arcára ült a véleménye, szarul is éreztem magam...
Elitélt, pedig soha nem történt velem ilyen. A párommal 7 éve vagyunk együtt, mindig védekeztünk, de mégis ezegyszer hiba csúszott a rendszerbe....

Szóval mik az esélyeim?
Köszi a figyelmet és türelmet!

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2011.11.21. 07:02:36

@mici1982: Sajna jósolni kellene ahhoz, hogy esélyeket latolgassunk.

Gondolom a dátumokat elírtad, és októberről van szó a vérzésedet illetően.
Tehát 10-én indult, az a 0. nap. Adjunk hozzá 12-16 napot, ez az ovuláció ideje. Tehát október 22-26 a veszélyzóna. De mivel a spermium több napig életképes, így legyen 20-26-a.

E szerint nem lehet gond. DE! Ahogy nézem a te ciklusod nem teljesen normális, mert akkor már régen kellene következnie a vérzésnek (okt 10 + 28 nap).

Mindenesetre szerintem annyira közel vagy a következő ciklusodhoz, hogy nem lehet baj! Mondhatni, hogy az esemény utáni tabletta csak a biztonság kedvéért kellett :)

mici1982 2011.11.21. 21:04:47

Szia Párduclány!

Köszi, hogy ilyen hamar reagáltál!

Nos már kezdek totál összezavarodni, de mégegyszer leírom, hogy jobban átlásd, tehát, nov. 10 - nov. 17-ig tartott a mensim (erre nem emlékeztem pontosan mert a naptáram nem volt nálam, mikor írtam ide, de ma ellenőriztem) és nov. 20-án hajnalban 6 óra környékén voltunk együtt, majd 2 órára rá, reggel 8 körül vettem be a gyógyszert, azt amit írtam.

A mensim sajna néha tényleg nem pontosan jön meg, de az elmúlt 3-4 hónapban eléggé stresszeltem.
Amúgy az összefoglalód a témáról tényleg nagyon érdekes, hasznos és érthető, csak már én nem vagyok magamnál. :)

Szóval ha van egy kis időd megírnád a véleményed a fentiekkel kapcsolatban?!
Köszönettel:
mici1982

minimano2 2011.12.03. 21:43:27

Sziasztok!az én történetem ez lenne:nov.12.én megjött a mensim,majd nov 25.én védekeztünk ugyan de nem voltam teljességgel biztos a gumi megbízhatóságában ezért feliratattam egy esemény utánit,majd 27.én ismét tötént esemény de ekkor már nem védekeztünk, viszont ejakuláció nem történt.Másnap ismét feliratattam esemény utánit mivel a mensim pontos és pont ezen a 3 napon vmikor volt a peteérésem, és mint tudjuk elég egy kis előváladék is...szóval????vkinek ötlete,már nagyon ideges vagyok hogy megjön-e?köszi előre is a választ..

kacaj hangosan 2011.12.09. 11:18:58

Hát, jelentkezem ismét. Valaki tud arról, hogy két hónap lehet-e valami változás? Ugyebár szeptemberben lenyeltem, rá öt nappal megjött. Következő hónapban is rendesen megjött, azzal a dátummal, ahol 5 nap után jelent meg. Viszont most, ez a ciklusom, késik/csúszik/nincs, és olyan depresszió van rajtam, amit még sosem láttam.....

Lehetséges, hogy befolyásolja?

kacaj hangosan 2011.12.13. 11:05:32

Jee, jelentkezem ismét, egy hét csúszással orbitális kínok között ismét megjött \o/ kitartás mindenkinek, és ne felejtsétek el! Az Escapelle nem cukorka!

omen99 2011.12.25. 11:30:15

Egy nagyon-nagyon sürgős ügyben szeretném a segítségét kérni. November 17-én volt egy terhességmegszakító műtétem. 1 hónapig betartottam a cölibátust, majd óvszerrel védekeztünk, aminek eredményeképp december 23-án ismét elszakadt. Mit csináljak? Utoljára szeptember 22-én menstruáltam. Be lehet venni ilyenkor esemény utáni tablettát? Ha igen, hogyan tudok hozzájutni most, hogy minden zárva van? Tudtommal csak vénnyel lehet hozzájutni. Nagyon szépen kérem, az alkalmatlan időzítés ellenére minél előbb válaszoljon, mert nagyon kétségbe vagyok esve. Üdvözlettel: Panna

Era74 (törölt) 2011.12.28. 00:09:19

Én is hasonló cipőben járok mint előző sorstáram! csak nekem 15 napja volt a vetélésem és ma baleset történt az óvszerrel. Rögtön kimosakodtam, irrigáltam tejsavval. Írassak fel gyógyszert az orvossal, szabad egyáltalán most, hiszen nemrég állt el a vetélés utáni vérzés?!
Köszi: Era

PeterK 2012.01.01. 16:21:15

Szia
Gondoltam megkérdem, nem-e véletlen félre értettem az irásod.
Nos barátnőmnek dec. 9-e volt az első nap. Ma 10 órakor történt baleset.
Ha leghamarabb holnap, vag holnapután tudja bevenni agyógyszert, az még nem késő, ugye?
Vagy elméletileg nincs is probléma. Jol értettem?
Válaszod előre is köszönöm

lackóo43 2012.01.02. 21:50:04

Sziasztok. A barátnőmnek 17.-én jött meg és ma történt egy kis baleset kiszakadt a gumi. Mi az esély hogy baj legyen belőle???

Sári. 2012.01.04. 19:32:00

Sziasztok!

Sajnos velem is történt egy kis baleset. A ciklusom 10. napján voltunk együtt a párommal és elszakadt az óvszer, de másnap reggel elmentünk és felírattunk tabit, amit 24 órán belül be is vettem. Ezután a 13. naptól a 16.-ig volt vérzésem, de azóta nem jött meg, most már 5. napja késik a menzeszem.
Van okom aggodalomra?
Előre is köszönöm a választ. :)

lackóo43 2012.01.04. 23:34:45

@Sacibogárka.: A tabletta mellékhatása lehet hogy késik akár egy hetet is de egy teszt választ adhat a dologra.

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.01.05. 15:42:33

@PeterK: elvileg a sürgősségi fogamzásgátló tabletta nélkül sem lehetne baj, de fő az óvatosság.

Megírnád majd a végkimenetelt?

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.01.05. 15:43:50

@lackóo43: Ez már erősen közel állhat a peteéréshez. Ebben az esetben már necces a helyzet.
Megírnátok ti is az "eredményt"?

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.01.05. 15:45:58

@Sacibogárka.: Lackoó43 jól leírta. Egy teszt (már jó az olcsóbb is, a drágább hamarabb mutatja a terhességet, de ennyi idő elteltével ez már mindegy) hamar megnyugtathat!

PeterK 2012.01.15. 15:22:39

@Párduclány: 10-én megjött neki, így remélhetőleg már nincs baj :)
Segítségedet köszönöm :)
Jah és annyit még, mellékhatás Escapelle tablettánál, pár nap múltán egy kis émelygés, hányinger, hasfájás...

fruzsika0023 2012.01.23. 21:25:44

Sziasztok!
Velem is megtörtént sajnos a dolog :(
Január 4.én jött meg a mensesem és 21.én reggel történt a dolog. A mensesem kb 30napra rendszeresen szokott megjönni. Az aktus után kb 15 órával vettem be egy esemény utáni tablettát. Nagyon félek :( Akkor most esélyes, hogy nem hatott? :(:(:(:(

t.t.a. 2012.01.26. 12:08:19

Szia!
Kíváncsi volnék én is tapasztaltabb véleményre.
Tegnap este a barátnőmmel együtt voltunk, használtunk gumit, de így is mielőtt elmentem kivettem, mert tényleg félek, nehogy baj legyen és a "végtermék" a takarón landolt láthatóan. Megnéztem, és a gumin volt egy kisebb szakadás...
A dolog este 11 kor történt, bementünk sürgősségire receptért, majd én kifutottam a város másik részében található egyetlen ügyeletes gyógyszertárba, és 3/4 2-kor, azaz a baleset után még 3 óra sem telt el, de már bevette az Escapelle-t.
A menstruációja 8 vagy 9 nappal korábban múlt el, a ciklusa általában 30 napos szokott lenni.
Mi a véleményed a dologról? Köszön a választ előre is!

Elrelány 2012.02.20. 12:17:18

Sziasztok!

Szerintetek vegyek be esemény utáni tablettát, ha tegnap este úgy voltunk együtt a párommal, hogy nem védekeztünk, viszont nem élvezett el? Ráadásul a ciklus 20. napja van már.
Vélemény? :)
Köszi!

Elrelány 2012.02.20. 12:17:18

Sziasztok!

Szerintetek vegyek be esemény utáni tablettát, ha tegnap este úgy voltunk együtt a párommal, hogy nem védekeztünk, viszont nem élvezett el? Ráadásul a ciklus 20. napja van már.
Vélemény? :)
Köszi!

xuto77 2012.02.27. 22:23:16

Üdv!
Történt velem is egy kis baleset,a barátnőmmel tegnap voltunk együtt azaz 02.26 (este 6 kb) és kiszakadt az óvszer.. természetesen idegesek lettünk mind a ketten,és ma 02.27-én vettünk Rigesoft tablettát,és az első tablettát be is vette 3 órakor,aztán a másikat hajnalban fogja.Nem vagyunk teljesen biztosak benne,és ezért meg szeretnénk előzni a bajt.A barátnőmnek általában 1-én jön meg vagy a hó elején (2-3-4-5) az aktus viszont 27én volt,ez mennyire befolyásolja?

szeptembrio 2012.04.04. 10:43:42

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valamilyen szintű terhességgátoló hatása a Prostinol tablettának, ha csak egyet vettem be belőle? Ezt a tabit is párjával adják, csak nagyon összezavarodtam, nem tudom, hogy be akarom-e venni, pedig már az elsőt bevettem.
Van valami hatása az elsőnek egyedül?

Nyuszómuszó ^^ (törölt) 2012.04.12. 14:15:34

Sziasztok!
Párduclány!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy normális női nemi ciklus úgy néz ki, hogy :
"5 nap mensi - 28 nap pihi - 5 nap mensi"
Vagy úgy, hogy:
"5 nap mensi - 23 nap pihi - 5 nap mensi" ??

Tehát a 28 napot a vérzés 1. vagy 5. napjától kell számolni?

Válaszodat előre is köszönöm

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.04.15. 09:48:57

Hivatalosan ha a vérzés 12:00 előtt indul, akkor az az első nap, ha 12:00 után, akkor a 0. nap.

Tehát 5+23. De sem az 5 nap, sem a 23 nap nem fix minden nőnél. Van akinek 23 nap, van akinek 32 nap hosszú a ciklusa (és ettől még teljesen egészséges!)

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.04.15. 09:55:25

Egyébiránt minden érdeklődő figyelmébe ajánlom ezt az ábrát. Tökéletesen mutatja a ciklus hormonok szerinti lefolyását.

Jól látható az ábrán az egyes "női szervezetek" közötti különbségek is (inter woman variability), valamint az egymás utáni ciklusok közötti különbségek (inter cycle variability).

en.wikipedia.org/wiki/File:Hormones_estradiol,_progesterone,_LH_and_FSH_during_menstrual_cycle.svg

A hormonok kapcsán hamarosan új bejegyzéssel jelentkezem. Azt vizsgálom majd meg, hogy mi szükséges a sikeres fogantatáshoz. Mint ennek a bejegyzésnek az elején írom, mi nők nagyon furcsák vagyunk. Aki ide betér, az valószínűleg mindent elkövetne azért, hogy ne legyen várandós.

Sok nő épp a másik oldalon áll (és nem is érti ennek a tablettás témának a létjogosultságát). Az a bejegyzés nekik kíván segítséget nyújtani.

babám33 2012.04.15. 18:49:29

milyen mellékhatásai vannak az esemény utáni tablettáknak? összezavarhatja a menzeszt?1 éve nem szedek fogamz.gátlót nem zavarta meg nagyon a havim érkezését, de nem olyan pontosan jön meg mint a tabletták szedése alatt.a múlt hónapban kétszer is megvolt és a második menszinél együtt voltam a párommal "egyéb más" védekezés nélkül. majd két hét múlva megint együtt voltunk, ezután beszedtem egy esemény utánit. ez márc.16-án volt. most ápr.15-én semmi jele a mensinek, nem fáj semmim nem görsöl a hasam, nem fáj a derekam.. kezdjek aggódni vagy csak az esemény utáni zavarta meg a "rendszerem"???? köszönöm

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.04.18. 07:58:38

Megzavarhatja. De ha a 14. nap körül történt a "baleset", akkor elképzelhető, hogy várandós vagy. Peteérés környékén nem sokat ér a sürgősségi fogamzásgátló tabletta.

babám33 2012.04.21. 08:39:55

Szia, köszönöm a választ.A helyzet az, hogy 17-én csináltam egy terhességi tesztet, negatív lett, viszont azóta sincs semmi piros dolog... ilyenkor mi van?
Köszi

meaa88 2012.04.30. 14:16:37

Szia Párduclány !!!!!
Kérlek segííííííts !!!
2012 .04.28-án együtt voltam a párommal olyan este 18:00 kor !! És hát nálunk is megtörtén a baleset !!!! :(
Nagyon pánikba estem és szó szerint sírva fakadtam :(
De azonnal elmentünk a sürgőségire a nőgyógyászati ambulanciára és a doki fel írta nekem az esckapelle esemény utáni tabletátt !!! Az aktus és a tabletta beszedése között kb olyan 5-6 óra hossza telt el !!! Tudom ez a gyógyszer nem 100% védelmet nyújt !!! De szerinted mennyi az esélye hogy terhes legyek ha ebbe a hónapban már meg volt ? Április 9-én volt meg a vérzésem !!! Válaszodat előre is köszönöm !!! le írom az e-mail címemet de szerintem ide fogsz vissza írni !! timike-88@freemail.hu Köszönöm előre is a válaszodat !!

winxy 2012.05.11. 19:39:59

Sziasztok!

Valaki tud segíteni?!

Sajnos ma hajnalban "baleset" történ ..gumi szakadás..felelőtlennek nem mondanám magam de sajnos megtörtént.A kérdésem a következő..bár nem emlékszem,mert nem mindig pontosan jön meg de április végén szokott 21-25 körül.(ami kb. 7 napig tart) Rohanjak esemény utáni tablettáért??!! Nem tudom kiszámolni mikor van ovuláció ..segítsetek...!! Köszönöm

meaa88 2012.05.16. 16:03:35

@winxy: Remélem,hogy be vetted,mert így könnyen terhes lehetsz !!! Velem is megtörtént a baleset múlt hónapban és be vettem az esemény után tabit Esckapelle és Hál Istenek hatott, meg is jött és minden rendben volt !!! Remélem hogy be vetted !!!

meaa88 2012.05.16. 16:13:37

@winxy : Itt a link itt mindent kiszámol neked !! www.babasmamas.hu/kalk.php
Írj hogy mi van veled !! Remélem minden rendben lesz !!

zöldszempár 2012.06.26. 15:17:10

Sziaa! Menstruáció utolsó napján bekövetkezett "baleset". Emiatt kellett EllaOne-t bevennem. Terhes nem lehetek reményeim szerint (terhességi teszt), bár a ciklusom most igencsak hosszúra sikeredik. Ennyire bekavarna az esemény utáni tabletta? Volt értelme bevenni esemény utánit, mert amúgy sem ovuláció idején történt az aktus...? Válaszodat előre is köszönöm :)

Roberto90 2012.07.07. 00:13:58

A keresem az lenne, hogy mennyire kell aggodni akkor ha, baratnom abbahagyta a gyogyszer szedeset a ciklusa alatt, es utanna sem kezdte el szedni, mikozben egyutt voltunk ugy a 10-11. napon? Mi ilyenkor a teendo? Forduljunk nogyogyaszhoz az "esemeny utani tablettaert"?
Surgos lenne, elore is koszonom a mihamarabbi valaszt.

pacikaa 2012.07.17. 21:02:04

Sziasztok!!!

Velem is megtörtént aminek nem szabadott volna megtörténnie....kiszakadt a gumi.Én nem szoktam számolgatni a menstruációs napokat,ciklusokat stb.e hónap 11.én jött meg(kedd)szombat-vasárnap környékén ment el(14.-15)a baleset ma történt(17.én)forró vízzel letusoltam rögtön utána!a kérdésem az,hogy mennyi időn belül érdemes bevenni az esemény utáni tablettát(ha holnap veszem be az már késő???????????????????????????????????????????????)előre is köszi a választ

pacikaa 2012.07.17. 21:46:52

hát nem kapok választ???????:(((
menstruáció után hány napig van peteérés???

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.07.25. 22:38:08

@pacikaa: A ciklus első napja az, amikor megindul a vérzés. Jó közelítéssel a ciklus 12-16. napján van peteérés. Ami a veszélyes időszak (szintén közelítés) az a 10-16. nap (abból kiindulva, hogy a spermium 48 óráig is eléldegélhet). Akkor most számolgass egy picit.

Ja. És a peteérés nem tart napokig. De nem olvastad el az írást?

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.07.25. 22:40:34

@zöldszempár: Szerintem nem volt értelme, de nem lettél volna nyugodt 1 hónapig, így mégis azt mondom, hogy volt értelme :-)

Bőven lehet az EllaOne mellékhatása az elhúzódó ciklus!

Párduclány · http://fogyasztoszer.blog.hu 2012.07.25. 22:43:40

És bocsánat a megkésett válaszokért! Elkerülte a figyelmemet a téma! Sorry. Jobban figyelek majd!

oszika1995 2012.07.29. 11:34:24

sziasztok.!
10.én volt menstruációm és 27.én délután volt egy kis "balesetem" a barátommal elég felelőtlenek voltunk és gumi nélkül csináltuk úgy vagy 1-2percig és utána gumival végig.. Nagyon megijedtem így másnap elmentem felíratni esemény utánit Escapelle-t kaptam és azt mondta az orvos mivel zsírosat reggeliztem és a zsír oldja a hormonokat ezért rá 4-5órával szedjem be be is szedtem és mellékhatása szinte azonnal jöttek szédültem és fájt a hasam.Rá következő nap viszont kissé zsíros ételt ettem és beszedtem egy fájdalomcsillapítót a hasfájásokra nem tudom h mennyire befolyásolja a hatékonyságát eléggé félek h terhes leszek szerintetek?:S

helgano1 2012.09.10. 11:55:50

Szia! Én tanácsot szeretnék kérni. Tegnap este együtt voltam a barátommal. Az aktus legelején kiszakadt az óvszer. Egy másikkal folytattuk, de az is kiszakadt. Ekkor abbahagytuk. Teherbe eshetek akkor is, ha a szakadások miatt jóval az orgazmus előtt befejeztük? köszönöm

Frulina 2013.08.09. 22:51:32

Szia!
Lenne nekem egy olyan problémám ,hogy nem tudjuk biztosra a barátommal hogy lyukas volt-e a gumi vagy sem mert elég kevés volt a gumiba ,nekem pont most kellesz hogy vasárnap megjöjjön a menstruációm. szóval ovulációm már rég elmúlt. nem tudom vegyek-e be gyógyszert vagy sem? ha megjönne vasárnap akkor biztos nem vagyok terhes? vagy biztonság kedvéért vegyek eseményutánit.
sose történt még ilyen mindig védekezünk :S
Várom válaszod.
Frulina